Ukrainian Belarusian English French German Japanese Lithuanian Polish Russian Spanish Turkish

"з ГМО" чи "без ГМО"

Вчора Верховна Рада прийняла закон, згідно з яким всі продукти харчування повинні мати маркування про наявність або відсутність генетично-модифікованих організмів (ГМО). Також Рада ввела адміністративну відповідальність за надання недостовірної інформації про продукцію, в разі якщо ця інформація не зашкодила життю, здоров'ю та майну споживача.

Депутати внесли зміну в закон "Про безпечність та якість харчових продуктів" додавши до його статті 38 "Вимоги до етикетування харчових продуктів" новий пункт, згідно з яким наявність чи відсутність у харчових продуктах ГМО відображається на етикетці продукту написом "з ГМО" чи "без ГМО" відповідно.

Вимоги щодо маркування продукції з вмістом ГМО вже було введено постановою КМУ №468 від 13 травня 2009р. З початку, постанова передбачала введення з 1 липня 2009 року обов'язкового етикетування тільки харчових продуктів, які містять, або вироблені із сільськогосподарської продукції, вміст генетично модифікованих організмів у яких(ій) становить понад понад 0,1%. Але поставою від 1 липня п.р. Уряд змінив мінімальний поріг вмісту ГМО для маркування до 0,9%.

Іншим законом депутати ввели відповідальність за надання недостовірної інформації про продукцію в вигляді штрафу від 10 до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 170 до 850 грн). В разі бездіяльності або повторення надання недостовірної інформації про товар протягом року з моменту стягнення, розмір штрафу збільшуються від 50 до 200 неоподатковуваних мінімумів (від 850 до 3400 грн).

При час обговорення законопроектів депутати зазначили, що це надасть можливість споживачу "знати правду про всі складові, про всі технології, які застосовуються у виробництві харчових продуктів, і вже після цього робити свій вибір". Також, було зазначено, що "... що 80 відсотків сої в Україні – це з вмістом ГМО, відомо, що в нас продукти харчування на 50-60 відсотків з вмістом ГМО ...".

В цілому, рахується що найчастіше в Україні вирощується генетично модифіковані соя, кукурудза, ріпак, картопля тощо. ГМ-рослини є більш стійкими до хвороб, менш вимогливими до умов вирощування, та дешевші в обробітку. Наприклад, поява у 1995 році ГМ-сої "Раундап Реді", яка є стійкою до гліфасатних гербіцидів, спростило проблему контролю бур'янів при вирощуванні цієї культури, й на сьогодні понад 90% сої яка вирощується в США є генетично-модифікованою.

Безпека рослин отриманих з використанням генної інженерії (ГМ-рослин) є дуже дискусійнім питанням й на сьогодні немає єдиної думки з цього приводу.


Discuss this article