Ukrainian Belarusian English French German Japanese Lithuanian Polish Russian Spanish Turkish

Доопрацювання ДСТУ 3768:2009 "Пшениця. Технічні умови" продовжується

З метою контролю ефективності застосування та впровадження стандарту ДСТУ 3768:2009 "Пшениця. Технічні умови" (який було введено 01 липня 2009 року з обмеженим терміном дії до 01 квітня 2010 року) "Державний центр сертифікації і експертизи зерна та продуктів його переробки" спільно з робочою групою продовжує збирати, вивчати та враховувати зауваження та пропозиції користувачів даного стандарту.

Наступні засідання робочої групи заплановано на 12 листопада та 11 грудня - до участі в роботі нарад запрошуються зацікавленні учасники зернового ринку. Також, задати питання та надати пропозиції щодо ДСТУ можна в спеціальному розділі форуму.

Попереднє розширене засідання робочої групи відбулося 14 жовтня, на якому були присутні спеціалісти від сільгоспвиробників, переробних підприємств, асоціації пекарів, трейдерів, ДАК „Хліб України”, ДП „Держзовнішінформ”, контролюючих органів та ін.

На засіданні Голова Держконтрольсільгосппроду В.В. Мельник надав аналіз якості пшениці врожаю 2009 року, а також відмітив, що за новим стандартом класифікація пшениці більш точно відображає фактичну якість пшениці та краще розподіляє її за можливими напрямами використання, але стандарт потребує внесення певних уточнень та змін.

Таким чином, внесена пропозиція показник натури в 5 класі змінити на 690 г/л. Для забезпечення стійкого зберігання допустимий вміст пророслих зерен у 3 класі зменшити до 3%; відповідно до європейських норм вміст сміттєвої домішки у 6 класі зменшити до 3%.

Протягом листопада-грудня поточного року буде детально описано методику визначення невиповненого зерна, порядок визначення домішок, зерен з забарвленим зародком та класифікацію зерна з вмістом зернової домішки понад 15%.

Щодо прийняття участі в роботі нарад запланованих на 12 листопада та 11 грудня п.р., просимо звертатися до Державного центру сертифікації і експертизи зерна та продуктів його переробки за телефонами (044) 257-00-80 та 259-07-30.


Discuss this article