Ukrainian Belarusian English French German Japanese Lithuanian Polish Russian Spanish Turkish

В Україні працюють над зміною стандарту визначення якості пшениці

В Україні працюють над зміною стандарту визначення якості пшениціРішення щодо зміни стандарту ДСТУ 3768 було прийнято під час засідання технічного комітету "Зернові культури та продукти їх переробки". Засідання проходило в рамках щорічної міжнародної науково-практичної конференції "Технології харчових продуктів і комбікормів" в Одесі. Це було перше публічне обговорювання стандарту.

Такі данні повідомило Міністерство аграрної політики та продовольства України. Очікується, що новий стандарт визначення якості пшениці набере чинності з початку 2019 року.

Зараз в Україні актуальна версія стандарту на пшеницю 2010 року, який передбачає розподіл зернової на шість класів, які розділені на дві групи — продовольче і непродовольче зерно (1-3 класи для продовольчого зерна і 4-6 класи для фуражних зернових). Учасники ринку вважають, що діючий стандарт застарів і створює передумови для заниження цін на зернову шляхом зміни її класу. Також актуальною метою є наближення українських стандартів до міжнародних.

В новому стандарті учасники ринку пропонують скоротити число класів пшениці до 4-х. З першого по третій клас – продовольча пшениця і 4 клас для непродовольчої пшениці, тобто прибрати 4 й 5 класи. Згідно даних Мінагрополітики, за останні 4 роки доля пшениці 5-го класу скала 10%, доля 4-го - лише 0,4%. Ще одним фактором для скорочення цих класів є відсутність на експортному ринку ціни для 4 й 5 класу.

Пропонується ввести показник пошкодження клопом-черепашкою, який буде визначатися для зерна експортного постачання, і для 1-3 класів може дорівнювати 2%, а в 4 класі передбачається не обмежувати його відсоток. Також рекомендується додати до класоутворюючих показників показник "сила борошна", який визначається за альвеографом для зерна, призначеного для виготовлення хлібопекарського борошна. Його значення для 1 класу мають бути не менш 220, для 2 класу не менш 160, для 3-го класу не менше 130, для 4 класу цей показник не обмежений.

Окрім цього, тривають дискусії щодо мінімальних значень класоутворюючих показників натури, вмісту смітної та зернової домішок, вмісту білка й сирої клейковини.Також можливі зміни, які будуть стосуватися оновлення методів визначення показників якості на основі міжнародних стандартів.

Оновлено 22/10/2018: На сайті Інституту зернових культур НААНУ опубліковано проект першої редакції ДСТУ 3768 "Пшениця. Технічні умови". Строк подання коментарів – 60 календарних днів з дня оприлюднення повідомлення (19/10/2018).


Discuss this article