Плановий термін введення в дію нового стандарту ДСТУ 3768:ХХХХ "Пшениця. Технічні умови" після затвердження – травень-червень 2019 року. Експерти знаходяться на фінальному етапі напрацювання нового стандарту на пшеницю. 25 січня 2019 року у Мінагрополітики відбулася координаційна зустріч з обговорення ключових пропозицій при формуванні другої редакції стандарту на пшеницю. Такі дані повідомило Міністерство аграрної політики та продовольства України.
Як повідомлялось раніше, рішення щодо зміни стандарту ДСТУ 3768 було прийнято під час засідання технічного комітету "Зернові культури та продукти їх переробки" в минулому році. Учасники ринку вважають, що діючий стандарт "ДСТУ 3768:2010 Пшениця. Технічні умови" застарів і створює передумови для заниження цін на зернову шляхом зміни її класу. Також актуальною метою є наближення українських стандартів до міжнародних. Зокрема, стандарт частково гармонізований з Commission Delegated Regulation (EU) 2016/1238 of 18 May 2016 supplementing Regulation (EU) No 1308/2013 of the European Parliament and of the Council with regard to public intervention and aid for private storage та з ISO 7970:2011 (додаток Д).
Вже відомо, що в першій редакції нового стандарту ураховано, що показник вмісту зерен ушкоджених клопом-черепашкою залишається необов’язковим, але із нормуванням за класами. Також ураховано, що для продовольчих потреб борошномельної та хлібопекарської галузі визначається склоподібність зерна м’якої пшениці за класами, а саме: 1 клас– 50 %; 2 клас – 40 %; 3 і 4 класи не обмежено. Для не обов’язкових показників зерна пшениці м’якої рекомендуються значення: сила борошна в одиницях альвеографа, не менше 220 – для зерна 1-го класу, 160 – для зерна 2-го класу, 130 – для зерна 3-го класу, не обмежено – для 4-го класу.
Також на сайті Технічного комітету зі стандартизації оприлюднена Третя (остаточна) редакція проекту ДСТУ "Зерно. Методи визначення кількості та якості клейковини в пшениці". Новий стандарт, який вводиться на заміну ГОСТ 13586.1-68, встановлює методи визначення кількості та якості сирої клейковини, що передбачає відмивання її механічним способом. Тобто повністю виключає ручне відмивання клейковини.