Ukrainian Belarusian English French German Japanese Lithuanian Polish Russian Spanish Turkish

Україна буде серед лідерів виробництва продовольства, яке дорожчатиме – прогноз ФАО та ОЕСР

В щорічному спільному звіті Організації економічного співробітництва і розвитку (OECD) та Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (FAO) «Сільськогосподарський прогноз 2010-2019» зазначається що, в найближчому десятилітті середні реальні ціни (з врахуванням інфляції) на пшеницю та грубі зернові підвищаться 15-40%, в порівнянні з середніми цінами 1997-2006 рр, ціни ж на рослинні жири зростуть на більше ніж 40%, а на молочні продукти на 16-45%.

Щодо цін на продукцію тваринництва, то вони будуть рости дещо меншими темпами, що пояснюється підвищенням ефективності праці. В цей самий час, попит на м'ясо (особливо м'ясо птиці й свинину) зростатиме швидше ніж на інші види сільськогосподарської продукції через підвищення доходів населення в країнах, що розвиваються – зазначається в прогнозі.

Одним з важливих факторів, який впливатиме на ріст цін буде економічне зростання на ринках країн, що розвиваються. Додатковий попит на пшеницю, фуражне зерно, рослинні масла та цукор буде викликано ростом виробництва біопалива, яке стимулюється урядами деяких країн. Щодо самих перспектив ринку біопалива, то вони залишаються туманними через такі непередбачувані фактори як майбутні тенденції цін на нафту, зміни напрямків розвитку технологій, державних програм підтримки галузі тощо.

В найближчі 10 років об’єм виробництва аграрної продукції буде рости повільніше ніж в минулій декаді, але достатньо для досягнення 70% росту к 2050 року. Це дасть змогу задовольнити потреби ринкового попиту зростаючого населення світу. Впродовж 2010-2019 років Китай, Індія, Україна та Російська Федерація будуть нарощувати виробництво продукції на рівні 20%, а Бразилія беззаперечно лідируватиме з 40% приросту.

В «Сільськогосподарському прогнозі» також зазначається, що недавні стрибки цін на продовольство та економічна криза призвели до збільшення кількості голодуючих на планеті до мільярда та зниження продовольчої безпеки в цілому. Експерти стверджують про необхідність підвищення об’ємів виробництва продукції та підвищення продуктивності праці в сільському господарстві. Для більш збалансованого перерозподілу продовольчих ресурсів з регіонів де їх є в надлишку туди де в них гостро відчувають нестачу потрібно налагодити добре функціонуючу систему торгівлі, яка буде базуватись на загальноприйнятих правилах.

Все менше застосовуються методи регулювання ринкової ціни на сільськогосподарські товари, оскільки даний метод не є ефективним. Підтримка ціни маскує сигнали, які посилає ринок, що в свою чергу відбивається на бідних верствах населення, оскільки вони змушені платити більш високу ціну. На думку експертів підтримка ціни в більшій мірі допомагає великим товаровиробникам, які в свою чергу проводять інтенсифікацію виробництва з негативним впливом на навколишнє середовище, а також виводять активи з аграрного бізнесу. Такі заходи підтримки повинні бути додатково проаналізовані та оцінені на ряду з такими як підтримка прямого доходу, стимулювання інвестицій в агарний сектор тощо.

Загалом аграрний сектор економіки показав свою стійкість до недавніх цінових коливань та економічних потрясінь і в цьому році прогнози є більш оптимістичні ніж були в минулі роки. Експерти вважають, що уряди країн повинні забезпечити виробників с/г продукції такими інструментами для управління виробничими та ціновими ризиками як: виробничі контракти, система страхування та ф’ючерсні контракти.


Discuss this article