Ukrainian Belarusian English French German Japanese Lithuanian Polish Russian Spanish Turkish

Котирування пшениці в Чикаго впали нижче $5 за бушель

Сплеск цін на світових зернових біржах на початку серпня і залишився сплеском. Після відносно невеликих знижень у минулий вівторок і середу (4-5 серпня), котирування ф'ючерсів на пшеницю на світових біржах різко впали.

На Чиказькі товарні біржі (CBOT) вересневі котирування ярої м'якої пшениці SRW провалилися в середу (05 серпня) на 28½ цента до критично низької позначки в $5¼ за бушель (183,8 $/т), втративши 18 $/т у порівнянні з понеділком. Падіння продовжилось й на цьому тижні, станом на початок вівторка (11 серпня) ціна на пшеницю не піднімалась вище позначки $5 за бушель.

В Парижі на біржі NYSE Euronext серпневі й листопадові ф'ючерси на продовольчу пшеницю впали до рівня EUR122-123 (174-176 $/т) та 130 (біля 185 $/т) відповідно, незважаючи на перемогу французької пшениці в єгипетському тендері.

На біржі NYSE Euronext в Лондоні, де котується фуражна пшениця, листопадової ф'ючерс, втративши GBP3,00, опустилися нижче критичної позначки у GBP100 за тонну, закрившись на минулому тижні на рівні GBP98,25 (162-163 $/т) - найнижчого рівня за рік. На цьому тижні падіння продовжилось - станом на понеділок 10 серпня торги вже проводилися по ціні GBP97 за тонну (біля 160$/т).

Як зазначає центр "СовЭкон" в статті "Світовий ринок пшениці: Ралі по ведмежому - не ралі" з фундаментальної точки зору світовий ринок зерна як був "ведмежим" (переважні настрої - падіння ціни), так ним і залишається. Урожай пшениці - другий за всю історію. В США і ЄС різко зросли перехідні залишки. Імпортний попит млявий, експорт пробуксовує. Майже любе просідання зовнішніх по відношенню до пшениці ринків, а також кон'юнктурне зміцнення долара, обертається ослабленням ринку пшениці.

На ринку України, після падіння в липні до 750 грн./т й нижче, на початку серпня ціни на пшеницю 6-го класу по ДСТУ 3768:2009 на умовах EXW (Франко-елеватор) стабілізувалися на рівні 800 грн./т, за даними АПК-Інформ.


Discuss this article