Ukrainian Belarusian English French German Japanese Lithuanian Polish Russian Spanish Turkish

Біржові ціни на пшеницю зросли на 15% за тиждень

Минулого тижня біржові котирування на липневі ф'ючерси на пшеницю на Чиказькі товарні біржі (CMT Group) стрімко зросли з 6,1 доларів США за бушель до 7,2 дол., зупинившись в кінці торгів п'ятниці на 7 дол./бушель (біля 260 дол./т). Останній раз ф'ючерс на пшеницю перевищував відмітку 7 доларів в листопаді 2011 року.

Поштовхом для росту біржових цін стала суха погода в Канзасі - штаті, який виробляє понад 15% пшениці в США. В хорошому або відмінному стані знаходиться 52% посівів озимої пшениці штату, проти попередньої оцінки 60%. Крім цього, під сумнів ставиться перспектива отримати великий врожай пшениці в інших країнах - Україні, Росії й Китаї. Ці фактори, а також масова купівля ф'ючерсів на пшеницю інвестиційними фондами, призвели до "біржового ралі", яке тривало 4 дні поспіль.

За оцінками Мінагрополітики стану озимих посів пшениці в Україні на 17 травня, в доброму або задовільному стані знаходиться 72% посівів, що на декілька відсотків вище в порівнянні з квітнем й початком травня. В квітні в Росії відмічалося покращення стану озимих посівів, але суха погода травня в головних регіонах -виробниках пшениці (зокрема Ростовському краї) викликає занепокоєння виробників.

Ще досить рано робити висновки, але згідно першому в цьому році прогнозу Департаменту сільського господарства США (USDA) світовий врожай пшениці в сезоні 2012/13 очікується в розмірі 677,56 млн.т проти рекордних 694,64 млн.т, зібраних в попередньому сезоні. Міжнародна зернова рада (IGC) дає подібний оцінку - 676 млн.т (на 5 млн.т менше попередньої оцінки)

Зростання біржових котирувань в світі поки що не сказалося на внутрішніх цінах в Україні. Навпаки, в квітні ціни почали падати. Так на термінали Нібулона в м.Миколаїв ціна на пшеницю 6 класу зменшилась з 1830 грн/т (середина квітня) до 1700 грн/т (з 15 травня до сьогодні). Можливо це пояснюєтеся часовим лагом й скоро тенденція зміниться на протилежну.


Discuss this article