Ukrainian Belarusian English French German Japanese Lithuanian Polish Russian Spanish Turkish

ООН очікує ріст цін на с/г продукцію та зменшення її виробництва

Якщо не буде запроваджено більш удосконалені та інтелектуальні методи управління в сільському господарстві, продовольча криза 2008 року може повторитися в ще більшому масштабі в найближчому майбутньому. Такі висновки зробили експерти Програми навколишнього середовища ООН в докладі "Екологічні продовольчи кризи: роль навколишнього середовища у запобіганні майбутніх продовольчих криз".

100 річна тенденція зменшення цін на продукти харчування скоріш за все завершилась, протягом найближчих десятиліть прогнозується ріст ціни на сільськогосподарську продукцію на 30-50%. Попит буде збільшуватися через зростання населення світу на 2,7 млрд. людей к 2050 року, ріст доходів та споживання м'яса. В той час коли продуктивність виробництва вже не може зростати темпами минулого століття - протягом останнього десятиліття середня врожайність зернових майже стабілізувалася на одному рівні.

Притому, до 2050 року світове виробництво харчових продуктів може зменшитися на 25% із-за екологічних проблем, якщо не будуть вжиті певні заходи.

Такими є два основних висновка докладу.

Крім проблем виробництва існує проблема втрат продукції на дорозі від виробника до супермаркету та кухні споживачів. Більш ніж половина продовольства, що виробляється сьогодні, втрачається внаслідок неефективності управління харчового ланцюга. Так, недавні дослідження показують що втрати продовольства в США можуть складати 40-50% - наприклад 25% свіжих овочів та фруктів “губляться” на дорозі від поля до столу. В Англії майже третина всіх куплених харчових продуктів не споживаються щороку.

Експерти очікують збільшення частки використання зернових на фураж худобі з третини від світового виробництва на сьогоднішні дні до 50% в 2050 році. В докладі пропонується що переробка харчових решток та використовування нових біопаливних технології для виробництва цукру з соломи та шкарлупи можуть стати ключовими альтернативами збільшення частки зернових що їдуть на фураж.

У докладі вказується, що вплив багатьох факторів, які були причиною нинішньої продовольчої кризи, - посуха, розвиток галузі біопалива, високі ціни на нафту, низький рівень кінцевих запасів зерна, і особливо спекуляції на товарних ринках, можуть значно погіршитися в найближчі десятиліття.

Експерти пропонують наступні заходи для запобігання продовольчої кризи в майбутньому:

  • Реорганізація світової ринкової інфраструктури для регуляції цін в комбінації з глобальним розвитком мікрофінансування для підвищення продуктивності малих господарств в країнах що розвиваються;
  • Відмова від субсидії сільського господарства та розвиток другого покоління біопаливних технології базованих на переробці решток, а не первинної с/г продукції;
  • Використання органічних та близьких до органічних практик виробництва, які в деяких випадках є більш продуктивними ніж традиційні інтенсивні технології та мають безспірні екологічні переваги. Очікується, що ринок сертифікованої с/г продукції зросте до біля 70 млрд. дол. США в 2012 році з 23 млрд. в 2002.

"Ми повинні займатися не тільки способами світового виробництва продуктів харчування, але й тим як вона розподіляється, продається і споживається, і нам потрібна революція, яка може підвищити врожайність, працюючи спільно, а не проти природи", - промовив заступник Генерального секретаря ООН та Директор-виконавець Програми навколишнього середовища ООН Ахім Штайнер.


Discuss this article