Ukrainian Belarusian English French German Japanese Lithuanian Polish Russian Spanish Turkish

Сафлор - альтернатива соняшнику в посушливих зонах України

Ріст середньорічних температур, різкі зміни та екстремальні погодні умови, які спостерігається протягом останніх років, негативно впливають на врожайність традиційних сільськогосподарських культур. Наприклад, через посуху врожайність ранніх зернових в АР Крим другий рік поспіль була значно нижче за середню врожайність по Україні. Такі тенденції змушують аграріїв розглядати варіанти адаптації технології ведення сільського господарства до мінливих кліматичних умов та вивчати можливість вирощування засухостійких культур.

Використовуючи світовий аграрний досвід й практику, доцільно розглянути ряд олійних, бобових та зернових засухостійких культур, які невідомі широкому колу українських виробників. Наприклад, для господарств, що спеціалізуються на олійних культурах альтернативою соняшнику може стати сафлор, нут може зацікавити виробників бобових, а сорго – виробників традиційних зернових. У даній статті піде розмова про сафлор, в подальших статях будуть представлені на розгляд аграріям інші малопоширені культури.

Посіви сафлору в СЩА (джерело: Дорадча служба Університету штату Юта)Посіви сафлору в СЩА (джерело: Дорадча служба Університету штату Юта)Сафлор (лат. Cárthamus tinctórius) є одною з найстаріших культур людства. Хімічний аналіз стародавнього єгипетського текстилю, що датується часами XII династії стародавнього Єгипту (1990-1800 до н.е.), виявив барвники із сафлору, а в гробниці фараона Тутанхамона були знайдені гірлянди із сафлору.

Сафлор є найбільш відомий з біля 14 видів середземноморських рослин роду Carthamus. За біологічною класифікацією сафлор належить до роду однорічних, рідше дворічних або багаторічних рослин, з родини кошикоцвітих (айстрових).

Сафлор - теплолюбна і дуже посухостійка рослина, добре пристосована до сухого континентального клімату. До тепла сафлор особливо вимогливий у фази цвітіння і дозрівання. Коренева система в цей час здатна дістати вологу і важко доступні іншим рослинам і культурам елементи живлення, які перебувають на глибині 60 см і більше по ґрунтовому профілю. Разом з тим, сходи його витримують до –4С не тривалих заморозків. У той же час, в умовах вологої й похмурої погоди квітки погано запліднюються , а кошики загнивають.

Сафлор не вимогливий до якості ґрунту, може вирощуватись на малопродуктивних солонцюватих й засолених ґрунтах. Він вважається гарним попередником для ярових культур. Незважаючи на те, що його коріння проникає на досить велику глибину, його шкідливий вплив на ґрунти значно менший, ніж, наприклад, у соняшника.

Сафлор також, як і соняшник перехресно запилювана рослина й є дуже гарним медоносом навіть у засуху.

Використання сафлору

Сафлор більше всього відомий як фарбувальна рослина, з квіток якої добували фарбу - картамін, що вживали для фарбування тканин й в якості харчового барвника. Використання картаміну як барвника для тканин зійшло нанівець після відкриття в 1859-му синтетичного барвника фуксину і в даний час картамін використовується для фарбування тканин лише у виняткових випадках.

Насіння сафлоруНасіння сафлору містить 15-37%, а за деякими даними до 60%, напіввисихаючої олії (до цього типу олій також відносять соняшникову й соєву олії). До 1960 року в Сполучених Штатах сафлорова олія використовувалась переважно для виробництва високоякісних фарб. Зараз сафлорову олію використовують в косметології, дитячому харчуванні, для виготовлення маргарину, оліфи, лінолеуму, вощанки. Насіння сафлору також використовують в якості пташиного корму.

Враховуючи те, що в західних країнах спостерігається велика цікавість до олії з сафлору, слід згадати про харчову цінність цього продукту. В залежності від сорту існує два типи сафлорової олії:
1). олія з високим вмістом мононенасичених жирних кислот (олеїнова кислота)
2). олія з високим вмістом поліненасичених жирних кислот (лінолева кислота).

Олія з високим вмістом олеїнової кислоти використовується в якості рослинної олії для смаження продуктів харчування. Олія сафлору з високим вмістом лінолевої кислоти використовується для виготовлення харчових жирів – салатної олії та м'яких маргаринів.

Досить велика ніша існує для сафлорової олії на ринку дієтичних продуктів. Поліненасичені жири, які входять до складу сафлорової олії, сприяють зниженню рівня так званого «поганого» холестерину у крові. Тому, підвищення обізнаності людства в питаннях здорового харчування може зробити сафлор важливою культурою для виробництва рослинної харчової олії.

Сафлор також використовується як кормова культура. Його макуха містить 6-7% олії, 19% білка з неочищеного насіння і 38% з очищеного, 24-25% крохмалю. Макуха може застосуються як добриво, а стебла сафлору йдуть на паливо. Урожай стебел в 2-2,5 рази більше за вагою, ніж насіння. Лушпиння сафлору використовується для одержання целюлози і ряду інших технічних продуктів.

У деяких країнах сафлор є однією з улюблених садових культур. Ця рослина популярно як у флористів, так і у квіткарів. Його використовують для букетів та квіткових експозицій з живих й висушених квітів.

Виробництво сафлору

За останні 20 років не спостерігається тенденцій росту виробництва сафлору в світі. Так за даними FAOSTAT світове виробництво цієї культури в 2012 році склало біля 781 тисячі тонн. Двадцять років тому об'єми виробництва знаходились на тому ж рівні - приблизно 782 тисячі тонн сафлору було зібрано у 1993 році. Також, із даних приведених у таблиці 1 видно, що за цей період відбувся перерозподіл часток ринку між країнами.

Таблиця 1. Виробництво сафлору в світі у 1993, 2008-2012 роках, тонн

Країна 1993 2008 2009 2010 2011 2012 2012 до 1993, %
Мексика 63885 96413 76750 97078 130922 257450 403%
Індія 348300 225000 189200 178800 150000 150000 43%
Аргентина 15697 33480 86991 43850 56086 108250 690%
Казахстан 19100 45740 84100 122240 82000 82000 429%
США 243080 140810 109760 100400 76960 81390 33%
Китай 33000 32500 34000 33484 34708 34708 105%
Туреччина 122 7068 20076 26000 18228 19500 15984%
Танзанія  - 9921 11144 13025 12887 12887 -
Киргизія 2678 12830 14636 11331 10910 12306 460%
Ефіопія 2300 8075 6581 5552 5067 8870 386%
Австралія 45000 7500 6200 4900 6056 4800 11%
Канада 500 3366 3469 3500 3722 3722 744%
Узбекистан 185 3621 3229 3100 2686 2686 1452%
Росія 6000 580 350 270 469 799 13%
Таджикистан 281 562 1287 981 618 618 220%
Іран 412 593 625 562 574 574 139%
Іспанія 302 30 35 40 43 43 14%
Угорщина  - 237 59 20 27 40 -
Пакистан 840 60 65 45 34 34 4%
Ізраїль 200 0 0 0 0 0 0%
Палестина  - 3 3 0 0 0 -
Загалом 781882 628389 648560 645178 591997 780677 100%

Джерело: FAOSTAT

Виробництво сафлору в світі в 2012 році є найбільшим за останні 5 років. Так, у попередні роки було вироблено наступні обсяги: 2011 рік – 592 тис. тонн, 2010 – 645 тис. тонн, 2009 – 649 тис. тонн, 2008 - 628 тис. тонн сафлору.

У 2012 році лідером виробництва сафлору стала Мексика з показником в 257 тис. тонн. За двадцять років Мексика збільшила виробництво у чотири рази (1993 році вироблялось біля 64 тис. тонн). Об'єми виробництва в Індії, яка у 2012 році зайняла друге місце з 150 тис. тонн, а раніш декілька років поспіль була лідером виробництва сафлору, поступово скорочувалися: у 2008 році країна виробила 225 тис. тонн сафлору, у 2009 - 189 тис. тонн, у 2010 – майже 179 тис. тонн, й у 2011 – 150 тис. тонн. Загалом об'єми виробництва сафлору в Індії за 20 років скоротились більше, ніж у два рази (1993 рік – 348 тис. тонн). На третьому місці знаходиться Аргентина с об'ємом виробництва 108 тис . тонн., який порівняно з 2011 роком зріс майже в 2 рази.

На території колишнього Радянського Союзу сафлор проростає на Кавказі, в країнах Середньої Азії, в деяких місцях Курської області Російської Федерації, а також в Україні – Полтавській, Харківській області та в АР Крим. Із пострадянських країн в ряду світових лідерів по виробництву сафлору займає своє місце Казахстан с об'ємом виробництва у 2012 році в розмірі 82 тис. тонн. Казахстан за двадцять років збільшив виробництво сафлору в 4 рази (1993 – 19,1 тис. тонн.).

Сорти сафлору, які раніше вирощувались в Україні мали вміст олії у насінні 22-29%. В Державному реєстрі сортів рослин придатних для поширення в Україні у 2013 році вже внесені чотири сорти сафлору для вирощування в зоні степу: Живчик, Лагідний, Сонячний, Степовий. Для порівняння, у Росії до вирощування дозволені три сорти сафлору: Заволжський, Камишський, Спартак.

Сорт сафлору "Степовий" має вегетаційний період 115 днів, урожайність - 1,0 т/га, вміст харчової олії - 50,1%. Олійність насіння сорту "Сонячний" сягає до 33%. Вегетаційний період становить 127 днів. Урожайність на полях у Херсонській і Запорізькій областях зафіксована у межах 1,6-1,8 т/га.

Своїм досвідом щодо вирощування сафлору у Криму охоче ділиться Віллі Мартінс, фермер з Раздольненського району. На його думку вирощувати сафлор виявилося вигідно: "Минулого (2012) року, коли була посуха, врожайність зернових у нашому господарстві була близько 15 центнерів з гектара, а вартість того ж ячменю була 1600-1700 гривень за тонну. Сафлор ж дав одну тонну з гектара, зате продали ми його по 4400 гривень (біля 550 доларів). Вкладення, виходить, у два рази нижче, ніж від зернових, а віддача в два рази вище."

Також науковці Інституту сільського господарства Криму звертають увагу фермерів на можливість зрощування сафлору в Криму, біологія якого повністю відповідає посушливим умовам пів-острова.

Зберігання сафлору

В даний час на Україні є дійсними технічні умови колишнього Радянського Союзу ГОСТ 12096-76 "Сафлор для переработки. Технические условия". Згідно даного документу, базисна норма вологості насіння сафлору для промислової переробки, складає 13%.

У той же час, в закордонних джерелах, включаючи російські, поширена інформація, що для безпечного тривалого зберігання насіння сафлору є оптимальними умови, які співпадають з умовами зберігання соняшнику. Згідно діючого стандарту ДСТУ 7011:2009 "Соняшник. Технічні умови", вологість має бути не менш ніж 6% й не більш ніж 8%.

В американських джерелах рекомендують сушити сафлор при температурі до 43-44 С для зберігання насіння непошкодженим та забезпечення отримання олії високої якості із нього. Мінімізація втрат при збиранні врожаю сафлору забезпечується проведенням жнив при 12% вологості насіння й сушінням вентиляцією при належних погодних умовах.

Маркетинг сафлору

Через порівняно незначний обсяг світового виробництва сафлору, яке складає лише 2% до світового врожаю соняшнику, в відритих джерелах мало статистичної інформації щодо торгівлі та цін на цю культуру.

Наприклад, відомо, що Сполучені Штати стали нетто-імпортером сафлорової олії. У 2011 році експорт олії з США впав на 28% до $23,4 млн. В тому же році Сполучені Штати імпортували сафлорову олію на суму понад $42,5 млн, що на 44% більше проти попереднього року (87% імпорту надходить з Мексики). Японія залишається найбільшим ринком для американської сафлорової олії - у 2011 році ця країна імпортувала з США олії на суму близько $15,1 млн (на 22% більше до 2010 року).

Згідно даних FAOSTAT у 2011 році п'ять країн – Аргентина, США, Голландія, Мексика та Казахстан, контролювали 99% світового експорту. Щодо імпорту, то головними країнами-нетто імпортерами були Японія, Індія й Німеччина.

Таблиця 2. Головні країни-імпортери та експортери олії з насіння сафлору у 2011 році

 Країна Імпорт, тонн  Країна Експорт, тонн
Сполучені Штати Америки 27992 Аргентина 50291
Японія 12125 Сполучені Штати Америки 23127
Індія 9470 Нідерланди 18849
Німеччина 8978 Мексика 4953
Мексика 6278 Казахстан 2357
Нідерланди 4661 Індія 395
Іспанія 1070 Португалія 259
Данія 488 Німеччина 104
Казахстан 483 Франція 86
Бельгія 211 Бельгія 39
Світ загалом 72456   50291

Джерело: FAOSTAT

Щодо цін, то за даними Міністерства сільського господарства США (USDA) об'єм виробництва сафлору в США у 2012 році оцінено в $49,28 млн, що складає $605 за тонну сафлору. Причому грошова оцінка виробництва зростала у 2010-2012 рр. не дивлячись на падіння виробництва через збільшення вартості однієї тонни. Так у 2010 році обсяг виробництва було оцінено в $38,17 млн при середній ціні $379 за тонну, а в 2011 - $41,41 млн ($538 за тонну). Слід зазначити, що у 2012 році внутрішня ціна в США на сафлор була на 8% вище, ніж ціна на насіння соняшнику.

Як було відзначено вище, у 2012 році в Україні сафлор закупляли по $550 за тонну, що відповідало світовим цінам. У той же час, згідно огляду казахстанського ринку олійних станом на травень 2013 року, ціна на сафлор впала до 265 $/т (на умовах EXW, північні регіони Казахстану). Це демонструє високу нестабільність цін на сафлор, яка, скоріш за все, перевищує розмір коливань цін на насіння соняшнику. Крім того, через рідкість культури досить важко знайти поточну офіційну закупівельну ціну в Україні, навіть у великих трейдерів.

Сільськогосподарська дорадча служба Державного Університету Північної Дакоти, радить американським фермерам складати контракти на продаж сафлору навесні перед посівом. Причому, за умовами контракту має бути продано весь врожай сафлору з певної площі (тобто не фіксується обсяг в тоннах, який залежить від врожайності, а посівна площа) за встановленою ціною, яка може змінюватися залежно від вмісту олії та/або натури. Ці поради щодо маркетингу варто взяти на озброєння й фермерам України, де ринок сафлору, на відміну від США, лише зароджується.