Ukrainian Belarusian English French German Japanese Lithuanian Polish Russian Spanish Turkish

Сорго - "верблюд царства рослин"

Сорго відомо вже кілька тисячоліть. Центрами його походження вважають Індію і Китай, звідки воно було завезено в інші країни. В Африці, Китаї та Індії сорго вважалося хлібним злаком, так як саме з нього робили борошно і пекли хлібні коржі. Сьогодні сорго має більш широке використання як фуражна культура, яка чудово замінює кукурудзу, джерело виробництва біоетанолу, виготовлення паперу тощо.

До 1980-х років в Україні сорго всіх видів (цукрове, віничне, зернове) активно використовувалося в раціонах годівлі с/г тварин, птиці та риби. Вже з початку 90-х років у зв'язку з розпадом СРСР і нестабільною економічною ситуацією відбулося різке скорочення поголів'я худоби й виробництво сорго впало. У 1990 році в Україні було вироблено 24 тис. тонн, а у 1995 - лише 9,3 тис. тонн.

За останні роки сорго стає все більш популярною культурою в Україні через високу посухостійкість й стабільний попит на експорт. Данна стаття є продовженням публікацій про малопоширені, але перспективні культури.

Біологічні властивості

Сорго (Sorghum) - рід одно-та багаторічних рослин родини тонконогових, що охоплює до 50 дикоростучих і культурних видів, поширених переважно в тропічних і субтропічних країнах, з яких кілька видів культивуються людиною.

Посіви сорго - демонстраційно-випробувальні поля Нібулона (Джерело: сайт Нібулона)Посіви сорго - демонстраційно-випробувальні поля Нібулона (Джерело: сайт Нібулона)Економічно важливий вид — звичайне або цукрове сорго, зерно якого використовують для споживання, на фураж та для переробки на сировину для спирту - мелясу, крохмаль і спирт. Ця рослина широко вирощуються в південно-західній частині Азії, екваторіальній та південній Африці, Південній і Північній Америці, на півдні Європи та в  Австралії.

За зовнішнім виглядом сорго нагадує кукурудзу. Коренева система потужна, проникає на глибину 2-2,5 м. Стебло прямостояче, заввишки від 0,5 метрів  у карликових форм до 7 метрів у тропічних форм. Більшість сортів зернового і віничного сорго стає сухим при дозріванні, в той час коли цукрове сорго під час дозрівання стає соковитим.

Висока посухостійкість цієї культури визначається сильно розвиненою кореневою системою, високою здатністю вбирати вологу і особливістю асиміляційного апарату. Робота листового апарату сорго поновлюється одночасно з тургором листя навіть після 12-14 днів посухи, в той час як у кукурудзи асиміляційний апарат ушкоджується після семиденної посухи. Листя і стебло сорго покриті восковим нальотом, що зменшує випаровування. На формування одиниці врожаю сорго використовує в 1,5-2,0 рази менше води, ніж інші зернові культури, що дає йому великі переваги при вирощуванні в зоні з обмеженими ресурсами вологи.

Також слід зазначити, що ця рослина вельми теплолюбна і добре росте і розвивається при температурі 30-35 градусів за Цельсієм, легко витримує спеку до 40С. Якщо ж температура нижче 20С, рослина припиняє свій розвиток і може так і залишитися пучком трави висотою 10-20 см, хоча доросла рослина досягає висоти 2-3 метрів. Сходи і рослини сорго не витримують зниження температури повітря нижче 0С.

Сорго належить до ксерофітів, що не відмирають після скошування, як інші однорічні злаки, і забезпечує 2-3 укоси біомаси.

Сорго червонеСорго чорнеСорго коричневеСорго біле й лимонно-жовтеЗерно сорго має широкий діапазон кольорів, таких як білий, кремовий, жовтий, помаранчевий, бронзовий, червоний, коричневий, і різні комбінації цих кольорів. Серед факторів, що впливають на візуальний колір сорго є колір околоплодника, товщина околоплодника, присутність або відсутність насіннєвої шкірки, кольору і товщини насіннєвої шкірки, і колір ендосперму.

Багато видів сорго поряд з високою якістю зерна і зеленої маси містять в зерні танин і синильну кислоту в листках і стеблах рослин, що в деяких випадках призводило до отруєння тварин. За певних умов у рослині може накопичуватися значна кількість синильної кислоти (HCN) - отруйної ціаністої сполуки. Її кількість коливається від 0,0003% до 0,31% й залежить від сорту рослини, якості ґрунту та використаних добрив. Для запобігання отруєння ціанистими речовинами, зелену масу пров’ялюють 3-4 години, а потім згодовують худобі.

Також рід сорго включає карантинний для України вид - багаторічний коренопаростковий бур'ян сорго алепське (Sorghum halepense (L.) Pers.). Основну шкоду сорго алепське завдає своєю потужною кореневою системою, яка дуже ускладнює якісний обробіток ґрунту. При значній засміченості, очистити поля від кореневищ практично неможливо. Сорго алепське - рослина отруйна, молоді пагони містять отруйні ціанисті сполуки , які можуть викликати отруєння і навіть падіж худоби. Має стійкість до хворіб і шкідників.

Вирощування сорго

Сорго в сівозміні розміщують після озимих та ярих хлібів, зернобобових, гречки та інших культур. Воно добре виносить повторні посіви. Сорго може бути задовільним попередником ярих хлібів, але краще після нього розміщувати в сівозміні чистий або зайнятий пари. Іноземний досвід свідчить про те, що цукрове сорго часто можна вирощувати на маргінальних землях, непридатних для інших культур, наприклад , при високій солоності або піщаних ґрунтах, виробляючи додаткову їжу і паливо без необхідності витісняти існуючі культури.

Посів сорго проводять у квітні-травні. Технологія вирощування сорго не вимагає нової специфічної техніки та обладнання, використовується призначена для кукурудзи і соняшнику, за винятком віничного сорго, яке збирають вручну, зрізуючи верхню частину рослин (60–70 см завдовжки) на початку воскової стиглості зерна, коли стебла ще зеленуваті. Зерно з мітелок вичісують, мітелки сортують, досушують і відправляють для виготовлення віників, щіток.

Вчені інституту сільського господарства Криму НААН пропонують фермерам кілька напрямків прибирання зернового сорго (вибір технології  залежить від напрямку використання культури, а також планів, цілей і завдань господарства):

  1. отримання сухого фуражного зерна шляхом передзбирального підсушування на корені за допомогою десикації ;
  2. консервування вологого зерна шляхом його герметизації;
  3. отримання зернофуражу (монокорм) з усього біологічного врожаю (листостеблові маса і зерно);
  4. прибирання вологого фуражного зерна з подальшою сушкою на різних сушильних установках;
  5. прибирання сорго на насіннєві цілі з наступним сушінням.

Використання сорго

Сорго має безліч застосувань, включаючи продукти харчування для споживання людиною такі як хліб, пиво та інші продукти, відходи, що залишається після віджиму очерету можуть бути використані для виробництва паперової маси, будівельних матеріалів, волокон для одягу. Поширене використання сорго на фуражне зерно для тваринництва, а також використання в якості промислової сировини для виробництва біоетанолу.

За характером використання розрізняють сорго:

  • цукрове — високоросла рослина, стебла використовують для вироблення патоки й сиропу, сироп цієї рослини може використовуватись як альтернатива цукру або меду, а також на силос; зерно плівчасте та напівплівчасте, важко обмолочується;
  • віничне — для отримання волотей, виготовлення віників, щіток; серцевина стебла суха; мітелки 50—90 см не мають головної осі; зерно плівчасте.
  • трав'янисте (суданська трава) — в нього інтенсивно ростуть тонкі стебла, сильно кущиться; вирощують на зелений корм і сіно;
  • зернове — порівняно низькоросле; вирощують на зерно; серцевина напівсуха; зерно відкрите й легко обмолочується; харчові сорти білозерні, без присмаку таніну.

В даний час більшість споживання сорго у їжу людиною відбувається в країнах з низьким рівнем доходів, де вода та доступність добрив обмежені, тоді як країни з високим рівнем доходів зазвичай використовують сорго в якості компонента в корм для худоби або для виробництва етанолу.

Харчове використання зерна сорго обмежене. Ці обмеження виникли в основному за рахунок двох характеристик рослини. По-перше, присутність у рослині фенольної кислоти і дубильних речовин призводять до того, що борошно з сорго має гіркий смак. По-друге, відсутність глютену (клейковини) обмежує корисність сорго в харчовій промисловості. Наразі розроблені сорти харчового сорго , які не містять фенольної кислоти або дубильних речовин, і у результаті борошно не має гіркий смак. Борошно з цих сортів використовуються в закусочних США і Японії , а також може бути використано для заміни пшеничного борошна в деяких хлібобулочних виробах. Відсутність клейковини може бути перевагою в ніші ринку для людей з нетерпимістю до клейковини.

З точки зору використання на фураж, зерно сорго має від 95% до 98% від поживної цінності кукурудзи. Вміст вітамінів схожий на кукурудзу, але сорго має більший вміст мінералів, ніж кукурудза. Сорго використовується як джерело вуглеводів (енергії) з додаванням білка з люцерни і соєвого борошна для жуйних тварин, таких як велика рогата худоба, вівці і кози. Для не жуйних тварин, таких як свині, птиці та риби, сорго використовується на основі харчових формул (сорго може задовольняти до 1/3 потреб курей і свиней в білку).

В галузі виробництва біоетанолу у США, сорго конкурує з кукурудзою. За даними AgMRC (Сільськогосподарського маркетингового дослідницького центру) станом на 2012 рік в Канзасі, США було 11 заводів, що спільно виробляють більше 440 мільйонів галонів біоетанолу на рік (біля 1,7 млрд. літрів), що забезпечує ринок для більш ніж 157 млн. бушелів (біля 4 млн. т) сорго та кукурудзи. За даними AgriFluels у тому ж 2012 році виробництво паливного етанолу із цукрового сорго у Китаї та Індії становило 1,3 млрд. галонів (біля 5 млрд. літрів).

Виробництво сорго в світі й Україні

Сорго культивується більш ніж в ста країнах світу. Світовий об’єм виробництва сорго на протязі 20 років тримається в середньому на рівні близько 60 млн. тонн на рік, з перерозподілом часток між країнами – виробниками. В світовому виробництві зернових, де пшениця з об’ємом 712 млн. т. складає 36%, кукурудза з об’ємом 967 млн. т. складає 49%, виробництво сорго дорівнює 3% від загального виробництва зернових.

У поточному 2013/14 маркетинговому році п’ятірка країн лідерів виробників сорго за спаданням виглядає наступним чином: США, Мексика, Нігерія, Індія та Аргентина. Ці п’ять країн виробляють 55% від світового врожаю. Рівні частки у 6% мають Судан та Ефіопія. Китай виробляє 4% світового об’єму сорго.

Таблиця 1. Виробництво сорго в світі у 1993/94, з 2007/08  по 2013/14 МР, тис. тонн

  Країна 1993/1994 2007/2008 2008/2009 2009/2010 2010/2011 2011/2012 2012/2013 2013/2014 прогноз 93/94 до 13/14 % у світовому виробництві
1. США 13569 12636 11998 9728 8779 5447 6272 9882 73% 16%
2. Мексика 3018 6200 7067 6250 7385 6425 6174 7300 242% 12%
3. Нігерія 6175 10000 11000 6600 6750 6900 5943 6500 105% 10%
4. Індія 11410 7930 7250 6700 7000 6030 5300 5500 48% 9%
5. Аргентина 2270 2937 1660 3629 4400 4200 5000 4600 203% 7%
6. Судан 2400 4999 3869 4192 2630 2089 4271 3800 158% 6%
7. Ефіопія 630 2659 2619 2084 3465 3781 3570 3700 587% 6%
8. Китай 5511 1920 1837 1677 2456 2051 2556 2500 45% 4%
9. Бразилія 400 1441 2004 1624 2314 2222 2116 2100 525% 3%
10. Австрія 931 3790 2692 1508 1935 2239 2005 1900 204% 3%
11. Буркіна 1310 1507 1875 1522 1990 1500 1924 1800 137% 3%
12. Малі 0 901 1027 1466 1257 1191 1117 1200 133%* 2%
13. Камерун 0 906 931 1060 1099 1150 1100 1150 127%* 2%
14. Нігер 421 975 1226 739 1300 807 1000 1000 238% 2%
15. Чад 0 577 685 600 680 648 1200 900 156%* 1%
16. Єгипет 745 900 900 900 900 900 900 900 121% 1%
17. Танзанія 625 971 551 710 800 807 839 800 128% 1%
18. Південний Судан 0 0 0 0 0 480 650 600 100% 1%
19. ЄС 0 525 517 621 629 671 486 597 114%* 1%
20. Мозамбік 160 170 378 384 389 410 239 410 256% 1%
25. Україна 0 78 232 42 61 176 208 250 321%* 0,4%
  Загалом 55498 66881 65205 56455 60815 54521 57329 61958 112%  

*порівняно з 2007/2008МР
Джерело: USDA PSD Online

Згідно звіту з оцінки світового виробництва сільськогосподарської продукції (WASDE) Міністерства сільського господарства США (USDA), що був опублікований у лютому 2014 року, США – країна, що з долею у 16% від світового виробництва посідає перше місце серед країн – виробників, у 2013/14 МР очікує врожай сорго у розмірі 9,9 млн. тонн, що на 57% більше ніж у 2012/13 МР, але на 27% нижче, ніж у 1993/94 МР. Також у поточному маркетинговому році Сполучені штаті збільшили посівні площі під культурою на 30% порівняно з попереднім періодом до 8,1 млн. акрів (близько 3,28 млн. га). Очікується зростання врожайності сорго з 49,8 бушелів на акр (близько 3,14 т./га) у 2012/13 МР до 59,6 бушелів/акр (близько 3,73 т./га) у 2013/14 МР.

Україна станом на 2013 рік займає 25 місце у списку світових виробників сорго з долею 0,4% від світових об’ємів. У внутрішньому об’ємі виробництва країни сорго займає частку 0,5%. В Україні за останні 5 років сталося зростання виробництва сорго у три рази.

На відміну від сафлору (лише 4 сорти поширені в Україні), в Державний реєстр сортів рослин придатних для поширення в Україні у 2013 році занесені біля 40 сортів сорго. Серед них такі важливі сорти та гібриди для степової зоні України: Українське 107, Кубанське червоне 1677, Генічеське 1, гібрид Степовий 5, гібрид Кормовий 5, Оранжеве 160.

За даними Держстату середня врожайність сорго в Україні у 2012 році була на рівні 1,52 т/га, у 2011 -2,64 т/га, у 2010 та 2009 – 2,14 т/га й 2,13 т/га відповідно. Середня врожайність за чотири роки дорівнює 2,11 т/га, що 43% нижче врожайності сорго у США. Таким чином, є потенціал зростання виробництва сорго в Україні за рахунок зростання врожайності.

Зберігання сорго

В даний час в Україні діє стандарт ДСТУ 4962:2008 «Сорго. Технічні умови.» Елеватори приймають сорго на зберігання з вологістю 13,5% до 14%, сміттєвою домішкою від 2% до 3%, олійною домішкою не більше 7%. Тарифи деяких елеваторів на відвантаження сорго на автомобільний та залізничний транспорт є на рівні тарифів для олійних культур, тобто вищими ніж для зернових.

За даними Кооперативної дорадчої служби сільськогосподарського коледжу університету Кентуккі (США), на відміну від пшениці або кукурудзи, сорго зазвичай не сушать в полі до рівня вологості , який підходить для продажу (не більше 14,0 %) або для безпечного зберігання (13,5 % або нижче). Враховуючи те, що врожай при досяганні фізіологічної зрілості моє вологість приблизно 30%, як правило сорго потребує штучного сушіння. Оптимальне збирання рекомендується при вологості 20%, що обумовлює найменші втрати врожаю в межах 8,7%, при збиранні сорго вологістю 30% втрати врожаю складають 11,2%, при збиранні сорго з вологістю 10% - 16,3%.

Для сушки сорго можуть бути використані ті ж  сушарки, що й для кукурудзи, однак потрібен більш тривалий час впливу, тому що дрібне насіння через щільне прилягання оказує більш високій опір повітрю.

Зерно сорго найкраще зберігати в чистому, прохолодному і сухому місці. Очищені зерна сорго слід зберігати при відносній вологості повітря не більше 65%.  При температурі біля 21°С (70°F) и відносній вологості повітря 65%, рівноважна вологість зерна дорівнює 13,2%, при зниженні температури до -1°С (30°F) рівноважна вологість зерна складає 14% (інші значення приведено в таблиці 2).

Таблиця 2. Рівноважна вологість (% абсолютної вологості) зерна сорго на різних рівнях температури і відносної вологості.

Температура Відносна вологість, %
°F °С 10 20 30 40 50 60 65 70 80 90
30 -1,1 6,6 8,4 9,7 11 12,1 13,3 14,0 14,7 16,3 18,6
40 4,4 6,5 8,2 9,6 10,8 11,9 13,1 13,8 14,5 16,1 18,4
50 10 6,3 8,0 9,4 10,6 11,7 12,9 13,6 14,3 15,9 18,2
60 15,5 6,2 7,9 9,2 10,4 11,5 12,7 13,4 14,1 15,7 18,0
70 21,1 6,0 7,7 9,0 10,2 11,4 12,6 13,2 13,9 15,5 17,8
80 26,6 5,9 7,6 8,9 10,1 11,2 12,4 13,0 13,7 15,3 17,6
90 32,2 5,7 7,4 8,7 9,9 11,0 12,2 12,9 13,5 15,1 17,4
120 48,8 5,6 7,3 8,6 9,8 10,9 12,1 12,7 13,4 14,9 17,2

Джерело: Кооперативна дорадча служба сільськогосподарського коледжу університету Кентуккі, за матеріалами Американської Асоціації Сільськогосподарських Інженерів й Біологів (ASABE), 2001

Якщо ця ємність залишиться повною на рік (до наступного літа), зерна поруч з зовнішніми стінами будуть нагріватися до близько 80°F (+26,6°С), а повітряний простір у цій зоні досягне рівня вологості близько 72%, що є небажаним, тому що теплі і вологі умови сприятливі для розвитку цвілі й активності комах. Найбільш економічно ефективним способом обмеження відносної вологості повітряного простору в ємності для зберігання зернових є контроль вологості зерна (за допомогою правильного сушіння) і температури (за рахунок вентилювання під час зберігання).

Для забезпечення контролю температури та вологості зберігання сорго, ці показники потрібно контролювати не рідше ніж 1 раз у два тижня.

Маркетинг сорго

Середній щорічний об’єм світової торгівлі сорго складає приблизно 7 млн. тонн. У 2012/13 МР три країни-лідери з експорту сорго – США, Аргентина та Австралія, займали 89% експортного ринку. За прогнозами Міністерства сільського господарства США (USDA), у 2013/14 МР їх доля збільшиться до 94%. Середня внутрішня ціна сорго в США, за даними того ж джерела, у 2012/13 МР складала $6,33 буш. (біля $249 тонна). Прогноз, опублікований USDA у лютому 2014 року, очікував ціни на сорго у 2013/14 маркетинговому році в межах від $4 до $4,5 за бушель ($157-$177 за тонну). Для порівняння, ціновий діапазон для американських фермерів для пшениці складає від $6,65 до $6,95 за бушель ($244,4-$255,4 за тонну), кукурудзи - $4,20-$4,80 за бушель ($165,4-$189 за тонну).

Таблиця 3. Експорт сорго в світі у 1993/94, з 2007/08 по 2013/14 МР, тис. тонн

Країна 1993/1994 2007/2008 2008/2009 2009/2010 2010/2011 2011/2012 2012/2013 2013/2014 прогноз 93/94 до 13/14 % у світовому експорті
США 5120 7030 3632 4169 3853 1611 1930 4064 79% 51%
Аргентина 425 1223 1113 1771 1702 3083 1800 2500 588% 31%
Австралія 506 810 1000 300 850 1265 1250 900 178% 11%
Україна 0 37 126 41 34 113 124 150 405%* 2%
Ефіопія 0 0 0 0 75 75 75 75 100% 1%
Загалом 6709 9773 6112 6632 6752 6532 5593 7944 118%  

*порівняно з 2007/2008МР
Джерело: USDA PSD Online

Україна поступово нарощує обсяги експорту сорго й знаходиться на четвертому місці серед країн – експортерів сорго з долею у 2% від світового експорту. За даними Митної служби України у 2013 році країною було експортовано сумарно 180,4 тис. тонн зернового сорго, середня експортна ціна складала $236 за тонну (1882 грн/т по курсу НБУ). Середня експортна ціна на сорго на 3% нижче експортної ціни на пшеницю й на 2,8% вище ціни на кукурудзу.

Таблиця 4. Імпорт сорго в світі у 1993/94, з 2007/08  по 2013/14 МР, тис. тонн

Країна 1993/1994 2007/2008 2008/2009 2009/2010 2010/2011 2011/2012 2012/2013 2013/2014 прогноз 93/94 до 13/14 % у світовому Імпорті
Китай 0 12 14 83 4 84 631 3000 25000%* 43%
Японія 2956 1084 1629 1649 1418 1481 1897 1600 148% 23%
Колумбія 43 66 202 212 391 592 591 500 758% 7%
Мексика 3118 1156 2484 2486 2379 1369 1789 500 43% 7%
Чилі 0 0 374 501 632 601 614 300 107%** 6%
Загалом 6982 9663 6170 6282 6719 5007 6793 6970 100% 100%

*порівняно з 2007/2008МР
** порівняно з 2008/2009 МР
Джерело: USDA PSD Online

У світовому масштабі, за прогнозами Міністерства сільського господарства США (USDA) в 2013/14 МР Китай з долею у 43% очолить список лідерів країн-імпортерів, разом з Японією їх частка у світовому імпорті складатиме 66%. По 7% від загального об’єму імпортуватимуть Колумбія та Мексика, та замикає п’ятірку Чилі с часткою у 6%.

У минулому маркетинговому році 54% від загального світового імпорту приходилось на Японію та Мексику, а 20 років тому частка імпорту Мексики дорівнювала 45% від загального світового об’єму. Однак, з тих пір виробництво сорго в Мексиці збільшилось у 2,4 рази, а імпорт скоротився на 67%.

Якщо розглянути структуру експорту сорго з України по країнам світу, то у 2011 лише Єгипет купив 38 тис.т, що складало 72% всього експорту. У 2012 році трійка країн-лідерів виглядала так: Єгипет (35 тис.т), Італія (27 тис.т), Ізраїль (21,4 тис.т); на них приходилось 67% експорту. За 11 місяців 2013 року лідер змінився – Іспанія імпортувала 67 тис.т сорго, Ізраїль - 36 тис.т, Італія - 19 тис.т; ці країни закупили 91% сорго українського походження.

Внутрішня закупівельна ціна на сорго станом на початок березня 2014 року складає 1900 грн/т, на кукурудзу – 1950 грн/т, пшениці 6-го класу – 2170 грн/т (ціни вказані на умовах CPT-термінал ТОВ СП «Нібулон», м. Миколаїв). Фактично, у 2014/13 році ціна на сорго є на рівні ціни на кукурудзу.

Базиси (максимуми) якісних показників для сорго при постачанні на термінал «Нібулона» є наступними: вологість – до 14,0 %; сміттєва домішка – до 2,0 %; зернова домішка – до 15,0%,  зокрема биті зерна до 5,0%.

Хоча споживчі цінності сорго не залежать від кольору зерна, в торгівельній практиці України відрізняють червоне й біле сорго (при однакових закупівельних цінах, якщо говорити про «Нібулон»).

Варто відмітити, що "Нібулон" проводить поступову політику популяризації вирощування сорго в Україні. Ще в грудні 2009 року заступник генерального директора А.О.Вадатурський зазначав: "Сьогодні і за прогнозами на наступний рік економіка вирощування сорго буде привабливішою, ніж вирощування ярового ячменю, який є збитковим на Півдні України. Вже зараз ціни на сорго на 150-200 грн./т вище, ніж на ячмінь. Це при врожайності сорго 4-8 т/га і ячменю – 1,8-3 т/га". Вже тоді, у 2009 році, декларувалось, що "… компанія "НІБУЛОН" готова сьогодні прийняти та експортувати до 1 млн. тонн українського сорго".

Остання новина на сайті "Нібулону", в якій згадується сорго, датується лютим 2014 року. В новині говориться що "…сьогодні існує нагальна потреба у популяризації сорго серед українських виробників, тим паче зважаючи на те, що у ризикованих зонах землеробства саме сорго є найбільш рентабельною культурою для сівби".

Закупівлю сорго проводять й інші великі трейдери, такі як "Серна" ("Гленкор") й "Топфер", а також низка середніх й малих трейдерів. Тому, ринок сорго є більш розвинутий, ніж, наприклад, ринок сафлору. Крім того, ціноутворення на сорго є залежним від цін на кукурудзу (з невеликим дисконтом в 5-20 доларів США), що полегшує планування продажів.


Discuss this article