Нут - турецький горох, баранячий горох, (chickpea) (Cicer arietinum) - рослина родини бобові, зернобобова культура. Боби короткі, вздуті, в кожному по 1-3 насінини. Насіння за формою подібне до голови барана або сови, має горбкувато-шорстку поверхню.
Нут вирощувався з древніх часів у Індії, Пакистані, Ефіопії та інших країнах. Досить схоже на те, що на Близькому сході культура вживалася в їжу вже 7500 років тому. На територію Греції та Риму нут потрапив у бронзовий вік з 4 тисячоліття до нашої ери. Стародавні римляни знали вже кілька сортів нуту. На початку IX століття нашої ери Карл Великий називає його повсюдною культурою.
Біологічні властивості
Нут визріває в стручках на невеликих кущах, може бути жовтого, червоного, темно-зеленого або коричневого кольору.
Рослина самозапильна, тому запилення найчастіше відбувається у фазі закритої квітки, але іноді можливе перехресне запилення.
Плоди (боби) нуту мають діаметр близько 0,5-1,5 см і є харчовим продуктом. Маса 1000 зернин в залежності від сорту коливається від 150 до 300 гр.
Період вегетації рослини- 90-110 днів у скороспілих, та 150-220 днів у пізньостиглих сортів. Нут - культура теплолюбна. Проростання починається при температурі 3-5°C, сходи можуть витримувати короткочасні заморозки, в період цвітіння-формування бобів оптимальною є температура 24-28 °C.
Нут є дуже гарним попередником для пшениці, може бути реальною альтернативою пару.
В світі розрізняють три типи нуту:
Використання нуту
Нут є основним інгредієнтом багатьох близькосхідних, середземноморських страв та страв індійської кухні. Також його застосовують як смажений, печений, екструдований інгредієнт снеків (закусок).
Борошно з нуту застосовують в супах швидкого приготування, в якості згущувача, в м'ясних бульйонах хумус й фалафель. Він активно використовується у вегетаріанській кухні та у ведичній кулінарії.
Як продукт харчування, нут продається консервованим для салатів, також його їдять у свіжому вигляді, або подають як закуску чи гарнір також продають сухим горохом для подальшого приготування. Зелені стручки нуту їдять як шпинат, а пророщений нут їдять як овоч. В даний час також ведуться дослідження по отриманню молока із нуту.
Завдяки великому змісту білку нут може гарно замінити червоне м'ясо в раціоні харчування.
Також відомо, що нут запобігає зростанню рівня цукру в крові й використовується для зниження рівня холестерину в організмі.
Виробництво
За даними FAOSTAT виробництво нуту в світі в 2012 році склало 12,4 млн. тонн. На відміну від сафлору та сорго, світовий об’єм виробництва яких майже не змінювався на протязі двадцяти років, об’єм виробництва нуту в світі з 1993 року по 2012 рік збільшився більш ніж у 1,7 рази.
Безперечним лідером з виробництва нуту в світі є Індія. За даними Індійського уряду врожай нуту у 2012/13 МР складав 8,568 млн тонн. Індія займає частку у 62% від світового виробництва. Австралія з об’ємом 673 тис. тонн и часткою у 5% посідає друге місце. Країни-лідери мають дуже велику різницю у об’ємах виробництва. Так, Австралія, що знаходиться на другому місці виробляє всього біля 10% від об’ємів виробництва нуту Індією.
Третє та четверте місце займають Туреччина та М’янма з часткою у 4% кожна. П’яте та шосте місце з частками по 3% займають Ефіопія та Іран.
Канада і Сполучені Штати Америки кожна виробляють по 1% від світового виробництва нуту. Але цікаво, що за двадцять років з 1993 року в Канаді виробництво нуту збільшилося у 157 разів з однієї тисячі тонн до 157 тис. тонн. В Сполучених Штатах з 2008 року виробництво нуту збільшилося майже в три рази з 50,7 тис. тонн до 150,6 тис. тонн.
Таблиця 1. Виробництво нуту в світі у 1993, 2008-2012 роках, тис. тонн
Країна | 1993 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | % в виробництві | 2012 до 1993, % |
Індія | 4 417 | 5 748 | 7 060 | 7 480 | 8 220 | 7 700 | 62% | 174% |
Австралія | 193 | 443 | 445 | 602 | 513 | 673 | 5% | 349% |
Туреччина | 740 | 518 | 563 | 531 | 488 | 535 | 4% | 72% |
М’янма | 99 | 348 | 404 | 442 | 473 | 500 | 4% | 505% |
Ефіопія | 60 | 287 | 285 | 323 | 400 | 410 | 3% | 682% |
Іран | 296 | 113 | 209 | 268 | 290 | 315 | 3% | 106% |
Пакистан | 347 | 475 | 741 | 562 | 496 | 291 | 2% | 84% |
Мексика | 183 | 164 | 133 | 132 | 72 | 272 | 2% | 149% |
Канада | 1 | 67 | 76 | 128 | 91 | 157 | 1% | 15728% |
США | 51 | 66 | 88 | 100 | 151 | 1% | 297%* | |
Танзанія | 20 | 36 | 23 | 38 | 71 | 120 | 1% | 600% |
Малаві | 32 | 38 | 49 | 48 | 75 | 67 | 1% | 209% |
Загалом | 7 210 | 9 290 | 11 168 | 11 792 | 12 496 | 12 433 | 100% | 172% |
Джерело: FAOSTAT
* порівняно з 2008 роком.
Вирощування нуту в Україні
В Державному реєстрі сортів рослин придатних для поширення в Україні станом на кінець 2019 року занесено 15 сортів. У 2014 році було 6 сортів нуту (Буджак, Красень, Пам'ять, Розанна, Слобожанський, Тріумф), а у 2013 році в реєстрі був ще один сорт - "Добробут".
Статистика виробництва по цій культурі в Україні не ведеться. Однак, досвідом вирощування нуту діляться місцеві агрономи та фермери. Так, врожайність нуту в Україні коливається від 1,2 т/га до 2,8 т/га. А основною проблемою фермери називають багаторічний бур’ян та чутливість нуту до гербіцидів.
Зберігання нуту
За даними департаменту сільського господарства, рибальства та лісового господарства Квінсленду (Австралії), яка є найбільшим в світі експортером нуту, до потрапляння на пункти приймання зерна нуту можуть бути оброблені до шести разів. Для запобігання пошкодження зерен рекомендується під час доробки використовувати стрічкові конвеєри замість шнекових. Також, нещодавно був змінений стандарт вологості нуту в країні і оптимальною вважається вологість 14%. Збирання врожаю нуту при вологості 13-15% допомагає звести до мінімуму утворення тріщин. Врожай понад 14% вологи повинен бути газований або просушений. Аерація, як правило, дуже ефективна в зниженні вмісту вологи нуту на кілька процентів.
В Україні якісні показники нуту регламентуються ДСТУ 6019:2008 "Нут. Технічні умови", який замінив ГОСТ 8758-76 "Нут. Вимоги при заготівлі та постачанні" від 01.07.1977 року.
При транспортуванні та зберіганні нут розподіляють по вологості на сухий біля 14% вологості, середньої сухості від 14% до 16% вологості, вологий від 16% до 18% вологості та сирий 18,1% вологості та більше.
Залишаючи нут на тривале зберігання від 6 до 12 місяців виробники повинні враховувати, що нут при зберіганні продовжує старіти і з плином часу його якість погіршується. Наприклад, нут типу "Дезі" в сховищі значно темніє і знижує свою енергетичну цінність. Темпи зниження якості збільшуються за умов високої вологості насіння, високих температур, високої відносної вологості. Навіть при належних умовах зберігання в прийнятних умовах температури та відносної вологості якість нуту погіршується швидше, ніж якість інших культур.
Маркетинг нуту
Австралія, світовий лідер в експорті нуту, експортує нут в наступні країни за зменшенням частки: Індія, Бангладеш, Пакистан, Об’єднані Арабські Емірати, Англію, Непал, Єгипет, Саудівську Аравію. Об’єм експорту нуту з 1993 року в натуральному вираженні збільшився в 2 рази, в грошовому в 5 разів з $188 млн до $963 млн.
За даними Міністерства сільського господарства США (USDA), у 2012 році нут збирали з 83,49 тис. га і його виробництво в США склало 167 тис. тонн. Об’єм виробництва нуту у США в 2012 році оцінено в $115,5 млн й він має позитивну динаміку, демонструючи зростання відносно об’ємів попередніх років 2011 ($84,43 млн) та 2010 ($55,84 млн). Ціна за тонну нуту у 2012 складала приблизно $696, в 2011 – $746, 2010 – $564.
У 2012 році експорт сухого нуту з США за оцінками USDA склав 72,25 тис. тон і був оцінений в $67,7 млн. Лідером закупок була Іспанія з об’ємом закупок на $16,7 млн, далі шли Туреччина та Індія.
Мексика в 2012 році була найбільшим постачальником сухого нуту в Сполучені Штати з об’ємами майже $7 млн, а також свіжого нуту з об’ємами оціненими в $2,3 млн.
В 2012 році Канада стала найбільшим постачальником готового та замороженого нуту в США, об’єм постачань готового нуту був оцінений в $9,2 млн, об’єм постачань замороженого нуту був оцінений в $3,2 мільйона (FAS).
Окремо варто відмітити появу Росії на експортному ринку нуту - у 2011 році вона займала трете місце в світі.
Таблиця 2. Експорт нуту в світі у 1993, 2007-2011 роках, тис. тонн
Країна | 1993 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | % в експорті | 2011 до 1993, % |
Австралія | 229 | 160 | 272 | 525 | 446 | 416 | 35% | 182% |
Індія | 0,86 | 162 | 127 | 95 | 216 | 177 | 15% | 20682% |
Росія | 0 | 18 | 30 | 48 | 12 | 99 | 8% | 565%* |
Канада | 0,38 | 71 | 58 | 74 | 74 | 71 | 6% | 18796% |
США | 2,6 | 21 | 20 | 28 | 50 | 64 | 5,5% | 2460% |
Аргентина | 0,19 | 4 | 8,2 | 17 | 16 | 53 | 4,5% | 27792% |
ЗАГАЛОМ в світі | 547 | 806 | 935 | 1199 | 1188 | 1159 | 100% | 213% |
Джерело: FAOSTAT
* порівняно з 2007 роком.
Обсяг імпорту нуту в світі в натуральному вираженні з 1993 року до 2011 року збільшився майже в 2 рази, а в грошовому в 5 разів з $513 млн до $1561 млн.
Найбільшу частку 25% в світовому експорті займає Пакистан. Індія, не дивлячись на те що являється провідним виробником нуту, а також одним з провідних експортерів, в світовому імпорті нуту займає частку в 13%. Далі за зменшенням частки ідуть Бангладеш, ОАЕ, Алжир і замикає список найбільших імпортерів нуту Саудівська Аравія.
Таблиця 3. Імпорт нуту в світі у 1993, 2007-2011 роках, тис. тонн
Країна | 1993 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | % в імпорті | 2011 до 1993, % |
Пакистан | 180 | 137 | 115 | 128 | 186 | 280 | 25% | 155% |
Індія | 150 | 146 | 198 | 338 | 56 | 143 | 13% | 95% |
Бангладеш | 52 | 63 | 79 | 157 | 181 | 99 | 9% | 189% |
ОАЕ | 10 | 50 | 75 | 72 | 68 | 87 | 8% | 854% |
Алжир | 20 | 57 | 46 | 54 | 57 | 66 | 6% | 319% |
Саудівська Аравія | 14 | 31 | 33 | 2 | 40 | 41 | 4% | 290% |
ЗАГАЛОМ в світі | 642 | 894 | 998 | 1141 | 1033 | 1115 | 100% | 174% |
Джерело: FAOSTAT
Стимулом для вирощування нуту в Україні стала його ціна, в 2011 році яка сягала 9000 грн/тонну. В 2012 році закупівельні ціни коливались на рівні 7000 – 8000 грн/тонна. Лідерство у імпорті українського нуту незмінно поділяють Туреччина та Індія.