Ukrainian Belarusian English French German Japanese Lithuanian Polish Russian Spanish Turkish

Практика кредитування під заставу складських документів на зерно

Кредитування під заставу зерна є особливим видом надання короткострокових кредитів для зерновласників. Необхідними атрибутами даного виду кредитування є :

  • наявність та зберігання заставного зерна на сертифікованому зерновому складі;
  • отримання із сертифікованого зернового складу подвійного складського свідоцтва із вказанням кількості та якості зерна, що зберігається на складі;
  • короткий термін кредиту – від часу збору урожаю до його реалізації ( як правило до 6-7 місяців);
  • основна увага при такому виді кредитування приділяється не загальній кредитоспроможності позичальника, а вартості застави, яка є основним джерелом повернення кредиту.

Зерно, що зберігається на сертифікованому зерновому складі (перелік яких можна знайти на сайті ДП "Держреєстри України") й на яке виписане подвійне складське свідоцтво на зерно, може виступати в якості застави. Для фермера це дає змогу дочекатися більшої ціни на своє зерно, а для кредитної установи - ліквідну заставу, яку легко оцінити й оформити. Детальний опис системи кредитування під заставу складських документів на зерно приведено в посібнику "Використання складських свідоцтв на зерно у кредитних відносинах"; ця стаття присвячена досвіду кредитної спілки з Полтавської області в використанні такого типу застави.

Огляд ДСТУ 3768:2010 "Пшениця. Технічні умови"

Згідно з Наказом від 31 березня 2010 року № 108 Держспоживстандарту України затверджено новий стандарт на пшеницю ДСТУ 3768:2010 «Пшениця. Технічні умови». Цей стандарт підготовлено з урахуванням зауважень та пропозицій, які надішли за період чинності попереднього стандарту ДСТУ 3768:2009, який було введено як пробний строком на один рік.

При спрощеній організації ринку, коли покупець веде справи напряму з виробником зерна, він може побачити, що купує. Сьогодні при більш розвинутій структурі ринкових відносин покупці можуть знаходитись на значній відстані від виробників, і торгівля ведеться шляхом передачі відповідних документів на товар, що є предметом торгівлі. Таким чином продавцеві та покупцеві необхідно належним чином описати товар. Це легше зробити шляхом посилань на відомі обом (чи більшому колу) сторонам документи, які відомі нам як стандарти. Слово "стандарт" (від англ. standard) в буквальному розумінні означає норма, зразок, мірило, критерій.

Навіщо холодильник для зерна?

Нікого не дивує необхідність зберігати продукти харчування в холодильнику, якщо ми хочемо зберегти їх якість. Аксіомою також є твердження, що чим нижчою є температура, тим довшим буде термін зберігання (звичайно, за умов не пошкодження низькими температурами структури й властивостей самого продукту). Усі також добре розуміють, що не можливо відновити якість продукту, якщо його було вже зіпсовано через неналежні умови зберігання.

І як не дивно може виглядати ідея зберігати зерно «в холодильнику» (нагадаємо, – в звичайному побутовому холодильнику температура регулюється в межах +2...+8°С), вона не є новою й саме так роблять в більш ніж 50 країнах світу – США, Австралії, Японії, Німеччині, Франції, країнах Азії. На приклад, в буклеті британської організації Home Grown Cereals Authority визначені наступні принципи зберігання зерна: «Просушіть зерно до вологості не вище 14,5%; протягом перших 2 тижнів зберігання охолодіть зерно до +15°С або нижче, а ближче до Різдва до +5...+10°С».

Обслуговуючий зерновий кооператив - чи бути йому гравцем на ринку зерна?

Ключовий фактор успіху сільгоспвиробника - доступ до ринку. Експортна орієнтованість українського зернового агробізнесу призводить до того, що між виробником і покупцем, а надто дрібним виробником, закономірно виникає ланцюжок посередників – трейдерів, кожний з яких виконує певну функцію. Чи може господарство скоротити кількість посередників, чи й зовсім відмовитися від їх послуг? Що господарство від цього отримає – додаткові прибутки чи неочікувані збитки?

Основна місія трейдера - формування товарної партії зерна для подальшого продажу. Що ж відрізняє товарну партію від зерна на току? Розглянемо основні риси товарної партії:

  • По-перше – об'єм. Закономірно, чим більша партія зерна, тим по вищій ціні її можна реалізувати;
  • По-друге – відповідність зерна в партії стандарту – ДСТУ, та/або вимогам покупця (контракту купівлі-продажу зерна), його одноманітність;
  • По-третє – доступність зерна для продажу. Слід зазначити, що це не лише наявність транспортних можливостей, а і юридична складова: належним чином оформлені карантинні сертифікати, сертифікат якості Державної хлібної інспекції (ДХІ) для поставок залізницею, у випадку експорту – митне оформлення, тощо.