Ukrainian Belarusian English French German Japanese Lithuanian Polish Russian Spanish Turkish

Жіночі обличчя кооперації XX століття

В м.Стрий Львівської області завдяки гостинності стриян є можливість відвідати Музей Ольги Бачинської та почерпнути з історії розвитку кооперативного руху в Україні початку ХХ століття.

Ольга Бачинська - сподвижниця галицької кооперації, яка очолювала важливу економічну установу, а саме у 1924 р. її обрано до дирекції "Маслосоюзу", цю посаду займала до 1939 р. І той самий час Ольга Бачинська поряд з Наталею Кобринською є засновницею феміністичного руху на Галичині. Прошу не сплутувати з різними сучасними течіями, оскільки галицькі феміністки того часу наголошували, що завдання, які стоять перед українським жіноцтвом значно складніші, бо вимагають активної громадянської позиції і саможертовного включення у боротьбу за національне визволення, вони перші (Мілена Рудницька) виносили питання про сталінський Голодомор в Україні на міжнародну арену.

Ключова концепція системи якості та безпеки зернової продукції

Збільшення виробництва і заготівлі зерна різних культур – необхідна умова для забезпечення нормального споживання населення продуктами харчування, запасами насіння на посівні цілі, промисловості - сировиною, тваринництва - кормами державних резервів, з метою подальшого поліпшення та створення добробуту населення країни, а також забезпечення продовольчої безпеки країни.

Нами було розроблено концепцію визначення переліку обов’язкових вимог до системи управління якістю зерновиробництва і визначено вісім складових факторів, які впливають на якість і безпеку рослинної продукції протягом усього ланцюга її виробництва.

Сорго - "верблюд царства рослин"

Сорго відомо вже кілька тисячоліть. Центрами його походження вважають Індію і Китай, звідки воно було завезено в інші країни. В Африці, Китаї та Індії сорго вважалося хлібним злаком, так як саме з нього робили борошно і пекли хлібні коржі. Сьогодні сорго має більш широке використання як фуражна культура, яка чудово замінює кукурудзу, джерело виробництва біоетанолу, виготовлення паперу тощо.

До 1980-х років в Україні сорго всіх видів (цукрове, віничне, зернове) активно використовувалося в раціонах годівлі с/г тварин, птиці та риби. Вже з початку 90-х років у зв'язку з розпадом СРСР і нестабільною економічною ситуацією відбулося різке скорочення поголів'я худоби й виробництво сорго впало. У 1990 році в Україні було вироблено 24 тис. тонн, а у 1995 - лише 9,3 тис. тонн.

За останні роки сорго стає все більш популярною культурою в Україні через високу посухостійкість й стабільний попит на експорт. Данна стаття є продовженням публікацій про малопоширені, але перспективні культури.

Сафлор - альтернатива соняшнику в посушливих зонах України

Ріст середньорічних температур, різкі зміни та екстремальні погодні умови, які спостерігається протягом останніх років, негативно впливають на врожайність традиційних сільськогосподарських культур. Наприклад, через посуху врожайність ранніх зернових в АР Крим другий рік поспіль була значно нижче за середню врожайність по Україні. Такі тенденції змушують аграріїв розглядати варіанти адаптації технології ведення сільського господарства до мінливих кліматичних умов та вивчати можливість вирощування засухостійких культур.

Використовуючи світовий аграрний досвід й практику, доцільно розглянути ряд олійних, бобових та зернових засухостійких культур, які невідомі широкому колу українських виробників. Наприклад, для господарств, що спеціалізуються на олійних культурах альтернативою соняшнику може стати сафлор, нут може зацікавити виробників бобових, а сорго – виробників традиційних зернових. У даній статті піде розмова про сафлор, в подальших статях будуть представлені на розгляд аграріям інші малопоширені культури.